• Почетна
  • Вести
  • "Изградња рафинерије највећа гринфилд инвестиција у Смедереву у последњих 20 година", рекао Марковић

Вести

"Изградња рафинерије највећа гринфилд инвестиција у Смедереву у последњих 20 година", рекао Марковић

ДАТУМ: 25.04.2012.
Министар за људска и мањинска права, државну управу и локалну самоуправу у Влади Републике Србије Милан Марковић присуствовао је потписивању Уговора о давању у закуп грађевинског земљишта у индустријској зони ради изградње рафинерије у Смедереву.


Министар Марковић је рекао да вредност уговора износи 652 милиона динара и да је то највећа гринфилд инвестиција у Смедереву у последњих 30 година.

Том инвестицијом, како је истакао, почиње нова ера у развоју града, при чему ће на изградњи рафинерије радити више од 2.000 људи.

Према његовим речима, од те инвестиције Смедерево би требало да приходује више од милијарду динара, што је половина годишњег градског буџета.

Умичевић је саопштио да је поменути пројекат значајан за тај град и напоменуо да је добра географска локација Смедерева на Коридору 7 и 10 привукла ову инвестицију.

Он је нагласио да ће на тај начин Смедерево повећати број запослених и свој утицај у енергетском смислу у Србији, али и у региону, и додао да тај пројекат представља развојну шансу за Смедерево.

Амбасадор САД у Србији Мери Ворлик, која је присуствовала потписивању уговора, истакла је значај ове инвестиције за отварање више од 500 нових радних места у Смедереву.

Ворлик је навела да Србија пружа много предности страним инвеститорима, стручну и способну радну снагу, стратешки положај земље и слободну трговину са низом земаља.

Министар Марковћ претходно је, са градоначелником Смедерева, обишао услужни центар.