• Почетна
  • Вести
  • "Образовање је услов социјализације Рома", рекао министар Марковић у Прокупљу

Вести

"Образовање је услов социјализације Рома", рекао министар Марковић у Прокупљу

ДАТУМ: 18.04.2012.
Министар за људска и мањинска права, државну управу и локалну самоуправу у Влади Републике Србије Милан Марковић посетио је општину Прокупље.
 
Министар Марковић присуствовао је промоцији пројекта Успешни интеграциони модели у локалним заједницама приликом којег су најбољим ученицима, припадницима ромске националне мањине, као и наjбољим директорима школа и педагошким асистентима додељене награде.  

"Образовање је предуслов за социјализацију ромске заједнице и веома је важно да што више ромске деце заврши школу. У оквиру афирмативне акције уписа ове школске године уписано око 200 студената и око 400 ученика средњих школа", рекао је министар Марковић.

Он је поручио младим људима да ће им се сваки дан учења вишеструко вратити и да ће држава наставити да им у томе помаже, а родитеље припадника ромске заједнице је позвао да охрабре своју децу да уче.

Говорећи о положају ромске националне мањине у Србији, Марковић је рекао да интензивно ради на обезбеђивању услова да сви припадници ромске заједнице најкасније за годину или две добију лична документа, које сада немају.

Министру Марковићу и државном секретару Министарства животне средине, рударства и просторног планирања Владимиру Јовановићу ромска заједница из Прокупља уручила је плакете за допринос и сарадњу у решавању проблема Рома на југу Србије.