• Почетна
  • Вести
  • Представљен јединствен бирачки списак у Влади Србије

Вести

Представљен јединствен бирачки списак у Влади Србије

ДАТУМ: 09.03.2012.

Министар за људска и мањинска права, државну управу и локалну самоуправу у Влади Републике Србије Милан Марковић најавио је данас да ће у Србији на предстојећим изборима први пут од увођења вишестраначког система бити коришћен јединствени бирачки списак као електронска база података.


Марковић је на конференцији за новинаре одржаној поводом представљања јединственог бирачког списка објаснио да ће наредни избори бити одржани на основу података из јединственог бирачког списка као основне базе података.


Бирачи ће, како је објаснио, на предстојећим парламентарним и председничким изборима моћи да гласају по месту боравишта у земљи, а не према месту пребивалишта. Такође, од 15. марта сви бирачи ће моћи путем смс поруке да провере да ли су и где уписани у јединствени бирачки списак.

„После двадесет две године вишестраначја у Србији, бројних сумњи у регуларност бирачких спискова и јавних полемика након сваког изборног циклуса, Србија ће напокон имати јединствени бирачки списак. За овај систем нема препрека у будућности. То је најсавременији облик бирачког списка који у овом моменту постоји у земљама на које се угледамо", поручио је министар.

Министар је објаснио да је откривено преко 3.5 милиона различитих недостатака постојећих бирачких спискова и створени су услови да се све постојеће неправилности исправе.


У изради Јединственог бирачког списка учествовали су "Телеком Србија", Привредна комора Србије и компанија "Комтрејд". База података је потпуно заштићена од хакерских упада и злоупотреба.


Генерални директор Телекома Бранко Радујко казао је да се центар података физички обезбеђује и има енергетско напајање и да неће доћи до колапса у случају нестанка струје.


Председник компаније "Комтрејд" Веселин Јевросимовић рекао је да је Јединствен бирачки списак најажурнија база података и да ће, уколико се интегрише с матичним књигама грађана, формирати Јединствени регистар грађана.


Народна скупштина Републике Србије усвојила је Закон о јединственом бирачком списку 11. децембра 2012. године.