Вести

ПОЗИТИВНА ОЦЕНА О ЉУДСКИМ ПРАВИМА

ДАТУМ: 04.04.2013.

“Србија је позитивно оцењена на другом разматрању Савета УН за људска права у Женеви”, истакнуто је на конференцији за штампу у организацији Канцеларије Уједињених нација у Србији, Министарства правде и државне управе, Канцеларије за људска и мањинска права, Омбудсмана Републике Србије и Београдског центра за људска права, на којој је представљен процес и препоруке произашле  из другог циклуса Универзалног периодичног прегледа (УПР) Савета УН за људска права.

Ово разматрање стања људских права, познато као УПР, доставља се сваке четири и по године од стране сваке земље чланице УН, при чему се оцењује спровођење заштите и унапређење људских права.

Омбудсман Саша Јанковић се сложио са препорукама УПР, рекавши да је напредак у области људских права евидентан, али и да су и даље скромна легитимна очекивања у задовољењу потреба грађана, посебно обесправљених и маргинализованих група.

Према оцени државног секретара у Министарству правде и државне управе и шефа српске делегације у Женеви Гордане Стаменић напредак у спровођењу препорука из недавно завршеног прегледа ће бити забележен у трећем циклусу УПР у 2017. години.

Стални координатор УН у Србији Вилијем Инфанте је истакао да су добијене препоруке у другом циклусу УПР-а одличан основ за осмишљење и усвајање агенде људских права у Србији.

На конференцији присутнима су се обратили и директорка Канцеларије за људска и мањинска права Сузана Пауновић и извршна директорка Београдског центра за људска и мањинска права Весна Петровић.