• Почетна
  • Вести
  • МИНИСТАР ПРАВДЕ И ДРЖАВНЕ УПРАВЕ НА МИНИСТАРСКОМ ФОРУМУ У ТИРАНИ

Вести

МИНИСТАР ПРАВДЕ И ДРЖАВНЕ УПРАВЕ НА МИНИСТАРСКОМ ФОРУМУ У ТИРАНИ

ДАТУМ: 29.10.2012.

Министар правде и државне управе Никола Селаковић, данас је отпутовао у Тирану где ће учествовати на ЕУ министарском форуму земаља Западног Балкана у области правосуђа и унутрашњих послова, који се одржава од 5. до 6. новембра ове године.

            Једна од главних тема у оквиру првог дана форума биће визни дијалог, односно механизам пост-мониторинга либерализације визног режима. Имајући у виду значај ове теме, предвиђено је да на скупу буде усвојена Заједничка декларација. Такође, планирано је усвајање и Заједничке декларације о борби против трговине оружјем. Последња тачка дневног реда, првог дана форума, биће посвећена борби против трговине људима.

            У оквиру другог дана форума, где је нагласак стављен на правосуђе, министар Селаковић говориће на тему интеграције Рома и поштовању њихових права. Такође, истог дана учесници ће разговарати и о судској сарадњи у кривичним стварима, укључујући резултате који су постигнути у оквиру иницијативе за издавање регионалног налога за хапшење.

            На крају форума, биће речи и о правосудним аспектима борбе против трговине дрогом, а своје пририоритете у области правосуђа и унутрашњих послова представиће Ирска и Литванија, које ће преседавати ЕУ током 2013. године.