Вести

РЕШАВАЊЕ ПРОБЛЕМА НА СИСТЕМСКИ НАЧИН

ДАТУМ: 05.10.2012.

Министарство правде и државне управе приступиће решавању проблема на системски начин, кроз доношење нових закона и уз помоћ оних који ће те законе примењивати, како би се исправиле штетне последица реформе правосуђа у претходном периоду, истакао је министар правде и државне управе Никола Селаковић, након данашње посете Нишу, где је боравио поводом отварања другог дана десете јубиларне екс-ју Конференције међународног приватног права.

У оквиру конфреренције, која је била организована на правном факултету, министар Селаковић говорио је о значају хашких конвенција и других билатералних и мултилатералних уговора, нагласивши да Србија мора да створи систем међународног приватног права који ће бити ближи и сличнији системима других држава света.

Током своје посете, министар Селаковић обишао је Апелациони суд, Виши суд, као и Основни суд у Нишу, како би се упознао са проблемима са којима се суочавају нишке судије и тужиоци. "Реформа правосуђа из 2009. године, оставила је свима исте проблеме, ма који град у Србији био у питању. Неефикасан систем, оптерећеност судија и тужилаца великим бројем предмета - су само неке од критичних тачака које угрожавају правну сигурност наших грађана", навео је министар правде.

"Велики проблеми постоје и у раду судске администрације. Ти људи су оптерећени великим обимом посла. Министарство правде и државне управе има задатак да брине о добробити сваког за кога одговара, како у министарству, тако и у судовима", истакао је Селаковић и додао да министарство мора да побољша услове рада, као и опште стања свих запослених за које је надлежно, како би створило бољу, ефикаснију и оперативнију судску администрацију.

Министар Селаковић је нагласио да стабилност правосудног система мора бити заснована поштовању одлука Уставног суда, као и на јачању независности институција као што су ВСС, ДВТ и Правосудна академија и стварању критеријума за јачање њихове одгворности. "У најкраћем року биће оформљена радна група која ће радити на изради Националне стратегије за реформу правосуђа на 5 година и Акционог плана на 3 године. Морамо поставити темељ на којем ћемо моћи да поправимо лоше стање у правосудном систему и створимо све неопходне услове, што је задатак овог министарства, за приступање преговора за прикључење ЕУ".

Јако, ефикасно и непристрасно правосуђе, једино може бити праведно правосуђе, закључио је министар Никола Селаковић.

Такође, министар правде је додао да је јуче на седници Владе Србије усвојен нацрт предлога Закона о амнестији, који је прослеђен Скупштини на усвајање по хитном поступку.