• Почетна
  • Вести
  • ЦИЉ - ОБЈЕКТИВНО, НЕПРИСТРАСНО И НЕЗАВИСНО ПРАВОСУЂЕ

Вести

ЦИЉ - ОБЈЕКТИВНО, НЕПРИСТРАСНО И НЕЗАВИСНО ПРАВОСУЂЕ

ДАТУМ: 24.09.2012.

Борба против организованог криминала и корупције, стварање независног, непристрасног и јаког правосуђа и доступност правде свим грађанима Србије, морају бити основни пририоритети Министарства правде и државне управе, изјавио је данас министар Селаковић, након састанка са званичницима Европске комисије, комесаром ЕУ за проширење и суседску политику Штефаном Филеом и генералним директором Дирекције за проширење ЕУ Стефаном Санином.

 

Министар Селаковић је истакао да у кратком року морају бити реализована три основна циља Министарства - враћање нереизабраних судија и тужилаца и њихова реинтеграција у српско правосуђе, решавање великог броја заосталих, скоро застарелих, предмета, као и измена постојеће мреже судова и тужилаштава. Ти циљеви представљају основу за даљи рад и остварење циљева министарства у средњем року.

 

"Јачање независности и непристрасности судија и тужилаца и стварање потребних механизама, кроз јачање улоге Државног већа тужилаца и Високог савета судства, као и улоге Правосудне академије, као механизма за улазак судија и тужиоца у систем, једина су права основа за објективно, непристасно и независно правосуђе", истакао је министар Селаковић и додао да Државно веће тужилаца и Високи савет судства морају поставити јасно дефинисане критеријуме за оцену новоизабраних судија и тужилаца, за јачање дисциплинске одговорности самих судија и тужилаца, као и јачање механизама за оцену те дисциплинске одговорности.

 

"Поред стања у правосуђу, кључна тема овог састанка, била је оно што је и главни приоритет ове Владе и Министартсва правде, а то је борба против системске корупције и организованог криминала. Добили смо велику подршку од Европске уније за јачање механизама за борбу против организованог криминала и корупције, какву Србија у тој области у овом тренутку нема", закључио је министар Селаковић.