Вести

"Најмодернији бирачки списак на делу 6. маја"

ДАТУМ: 27.03.2012.

Јединствени бирачки списак који Србија има спада у ред најмодернијих и најуспешнијих система у поређењу са земљама окружења, па и земљама ЕУ на које се угледамо, истиче за Данас Милан Марковић, министар за људска и мањинска права, државну управу и локалну самоуправу. 

Како је дошло до парадокса да је у бирачки списак уписано 7.058.063 особа, а на попису је регистровано 7.120.666 становника?

- Не ради се ни о каквом парадоксу. Бирачки списак је правно стање, а попис фактичко. У Хрватској је у бирачком списку било више људи него на попису. То је зато што су у бирачком списку људи који су деценијама у иностранству, као и они који из различитих разлога нису пописани.

Да ли ће до избора 6. маја бирачки списак бити без грешака, односно без умрлих и више пута уписаних? Објасните како се „чисти“ и ажурира бирачки списак.

- Прво, не постоји нигде у свету идеалан бирачки списак, јер сваког тренутка неко стекне пунолетство, неко умре, неко се пресели, неко промени презиме, неко пол, неко изгуби држављанство, а неко га добије. Друго, не може се 40 и више година неажурности исправити за неколико месеци. Примера ради, јединствени матични број грађана је уведен тек 1978. године. Овај бирачки списак, који Србија има, спада у ред најмодернијих и најуспешнијих система у поређењу са земљама окружења, па и земљама ЕУ, на које се угледамо. Када је реч о ажурирању бирачког списка, у питању је укупно 130 типова решења у складу са законом, која се сад први пут једнообразно воде за територију Србије, и таквих 200.000 решења је већ урађено у систему до сада, а дневно се деси чак пет до 10.000 таквих решења у систему.

Законом о јединственом бирачком списку предвиђена је могућност да грађани могу да изаберу место где ће гласати, а да не путују у место свог пребивалишта. Које су њихове обавезе у том погледу?

- Ко жели да искорити ту могућност треба да поднесе захтев градској или општинској управи на територији на којој жели да гласа најкасније 20 дана пред изборе, дакле до 15. априла. Ради исправљања грешака или недостајућих података о бирачима, грађани би требало да се обрате својој градској/општинској управи према месту свог пребивалишта.

Грађани, ван места где имају пријављено пребивалиште, неће моћи да гласају на локалним изборима, већ само на парламентарним. Зашто, и када ће то бити омогућено?

- Никада није ни могло да се гласа на локалним изборима ван места пребивалишта, нити је још увек то могуће променити, јер је немогуће да на бирачким местима буду одштампани листићи за све градове и општине у Србији, да се обезбеди више од 100 кутија, бирачких одбора итд. Међутим, управо јединствени бирачки списак отвара пут и за ову могућност у будућности, јер је реч о најмодернијој електронској бази података са високим степеном безбедности и великим могућностима за даљи развој. Систем може константно да се унапређује и, уколико се уведе електронско гласање, и то ће бити могуће. Наравно, то је ствар и политичке одлуке, да ли смо спремни да гласамо притиском на екран или више верујемо када имамо листић, заокруживање и кутије.

До када ће бити коришћени спреј и лампе на бирачким местима и од чега то зависи? Можемо ли без спреја гласати на председничким изборима, ако се буду одржали крајем 2012?

- Када се у потпуности елиминишу вишеструки уписи у јединствени бирачки списак можемо имати изборе без спреја и лампе, али овде треба имати у виду да се у највећем броју случајева ради о интерно расељеним лицима са КиМ, који се у списку воде и према пребивалишту и према боравишту.


Новинар : Лидија Валтнер