• Почетна
  • Вести
  • Провера уписа у бирачки списак путем СМС-a и портала Министарства

Вести

Провера уписа у бирачки списак путем СМС-a и портала Министарства

ДАТУМ: 21.03.2012.

Грађани Републике Србије могу да провере да ли су уписани у јединствени бирачки списак, и уколико јесу, на којем бирачком месту могу да гласају путем СМС-а од данас, 20. марта, односно путем интернет портала Министарства за људска и мањинска права, државну управу и локалну самоуправу www.drzavnauprava.gov.rs од 21. марта. Поруке су бесплатне.

Ове информације могу да се добију слањем поруке на број 2202 са садржајем: izbori (razmak) vaš jedinstveni matični broj, нпр. izbori 12345678910.

Слањем овог СМС-а, грађани уписани у јединствени бирачки списак, добијају повратни СМС са информацијом о називу и адреси бирачког места на којој су распоређени на основу њиховог пребивалишта.

Са једног броја мобилног телефона могуће је послати укупно четири СМС-а ради провере уписа у јединствени бирачки списак. Слање поруке је омгућено за претплатнике сва три мобилна оператера.

Новим Законом о јединственом бирачком списку је предвиђена могућност да грађани могу сами да изаберу место где ће гласати за предстојеће парламентарне и председничке изборе, а да не путују у место свога пребивалишта, тако што ће поднети захтев градској/општинској управи на територији на којој желе да гласају најкасније 20 дана пред изборе.

Ради исправљања грешака или недостајућих података о бирачима, грађани би требало да се обрате својој градској/општинској управи према месту свог пребавалишта.

Јединствени бирачки списак, као електронска база података, користиће се први пут на предстојећим изборима од увођења вишестраначја у Србији.