Вести

ДОГОВОРЕН НОВИ УГОВОР СА ТУРСКОМ О ИЗРУЧЕЊУ

ДАТУМ: 06.03.2013.

Техничка делагација Министарства правде и државне управе која је у посети Турској заједно са министром Селаковићем, имала је радне састанке са представницима Министарства правде Турске. Радни састанци су вођени у вези са потписивањем уговора који ће регулисати правну материју између Србије и Турске.

Помоћник министра правде и државне управе Милисав Чогурић рекао је да Србија са Турском има веома развијен „правни саобраћај”, али да су обе државе донеле одлуку да се закључе нови уговори који ће на модеран и свеобухватан начин регулисати правну сарадњу.

„С обзиром да је један од уговора закључен пре другог светског рата, а друга два седамдесетих година очигледно је да су превазиђени и да треба закључити модерне уговоре”, рекао је Чогурић након радног састанка са представницима турског Министарства правде и додао да ће уговорима бити уређене све области сарадње у грађанској и кривичној материји, а биће закључени и уговори о екстрадицији и уговор о извршењу судских одлука у кривичним стварима. 

„Део уговора је усаглашен током нашег боравка у Турској и врло брзо се очекује потписивање уговора”, истакао је Чогурић.

Помоћник министра је нагласио да ће Уговором о изручењу на детаљан начин бити уређени међусобни односи људи који су окривљни или осуђени ради издржавања казне затвора. Он је истакао да ће посебно бити размотрена могућност изручења сопствених држављана, али да то зависи и од даљег тока преговора, као и да се питање не може прејудицирати.