• Почетна
  • Вести
  • УСКОРО ПОТПИСИВАЊЕ ТРИ УГОВОРА О ПРАВНОЈ САРАДЊИ СА ТУРСКОМ

Вести

УСКОРО ПОТПИСИВАЊЕ ТРИ УГОВОРА О ПРАВНОЈ САРАДЊИ СА ТУРСКОМ

ДАТУМ: 05.03.2013.

Србија и Турска ускоро ће потписати три битна уговора о сардањи у грађанским и кривичним стварима, што ће допринети даљем јачању односа између Србије и Турске, рекао је данас министар правде и државне управе Никола Селаковић након састанка у Анкари са министром правде Републике Турске Садулах Ергином. 

Министар Селековић је оценио да је данашњи сусрет са министром правде Турске, током којег су размењена искуства и из области реформе правосуђа, велики корак ка унапређењу односа две државе.Он је навео да су односи између Србије и Турске у узлазној путањи.

„Ако наши тимови буду радили предано и вредно у априлу би требало да буду потписана три уговора о сарањи - Уговор о правној помоћи у грађанским стварима, Уговор о изручењу и Уговор о признању судских одлука у кривичним стварима", рекао је министар Селаковић.

Турски министар правде је истакао да је последњих година сарадња између Србије и Туске унапређена, посебно у погледу економских и политичких односа и да се настоји да се та сарадња још више оснажи посетама на високом нивоу. Он је указао да технички тимови министарстава правде две државе раде на изради уговора о сарадањи, који ће отворити пут за још јачу сарадњу и коминукацију између држава и додао да су током састанка, такође, размењена искуства о реформи судства.

Овом приликом, министар Селаковић је истакао да очекује да се до јесени одржи заједничка седница Владе Србије и Владе Турске у Београду и нагласио да уколико не дође до потисивања уговора о правној сарадњи са Турском у априлу, сигурно ће доћи до краја јесени.

Раније данас, министар Селаковић имао је састанак и са председником Народне скупштине Турске Цемилом Чичеком, а затим је посетио Уставни суд и Касациони суд Турске, где је разговарао са председницима тих судова Хашимом Киличом и Алијем Алканом, након чега се састао и са главним државним тужиоцем Турске Хасаном Ербилом.

Селаковић је након сусрета рекао да је током свих разговора констатовано да је сарадња Србије и Турске, посебно у правосудном сектору у узлазној фази.

У току данашњег дана министар Селаковић посетио је и Високи савет судства и тужилаштва, док је за сутра, среду 6. март, планиран сусрет са председником Државног савета (Врховног управног суда) господином Хусеином Каракулукцуом.