Вести

СТИМУЛАЦИЈЕ СУДСКОГ ОСОБЉА ПОВЕЋАНЕ ЗА ТРЕЋИНУ

ДАТУМ: 02.03.2013.

Министарство правде и државне управе одлучило је да се запосленима у правосудним институцијама, односно особљу у судовима и тужилаштвима, на основу њихов рада и залагања на послу који обављају, исплаћује месечна стимулација од 4.000 динара у нето износу, изјавио је министар Никола Селаковић након данашњег састанка са члановима свог Кабинета.

Министар је нагласио да се не ради о линеарном стимулацијама за запослене, већ да ће оне бити исплаћене онима који активно буду обављали своје послове, а не и онима који одсуствују са свог посла. “То ће омогућити да онима који раде више, примају и онај део зараде који је обезбеђен за колеге, односно онај део стимулације који је обезбеђен за запослене, који се тренутно не налазе на раду”, рекао се Селаковић.

Он је истакао да је додатна средства за стимулације запослених у судској администрацији, Министарство обезебдило управо из оних уштеда које ће настати у највећем делу увођењем нове и много рационалније мреже судова. “У претходном периоду велики износ новчаних средстава коришћен је за путовања и трошкове одвојеног живота и све остало што је постојећа мрежа судова обезбедила као додатни трошак на терет буџета и грађана Србије, који тај будџет пуне”, додао је министар.

“У наредном периоду, министарство ће уложити максимум својих напора да обезбеди још боље материјално стање за запослене у правосудној администацији, управо из разлога што су то једни од људи који изузетно предано и посвећено раде један тежак и одговоран посао”, рекао је министар правде и државне управе и додао да је судско особље међу најлошије плаћеним службеницима у читавом систему судске управе.

Зато ћемо се трудити да својом активношћу обезбедимо што бољи њихов материјални статус, али апелујемо и на њих, да оваква врста стимулације, као и зарада уопште у правосуђу зависи од наплате судских такси. Таксе су изворни приход правосуђа који служи, између осталог и за поправљање материјалног стања запослених у том правосуђу, закључио је министар Селаковић.