• Почетна
  • Вести
  • МИНИСТАР СЕЛАКОВИЋ НА САСТАНКУ СА СТЕФАНОМ САНИНОМ И ВЕНСАНОМ ДЕЖЕРОМ

Вести

МИНИСТАР СЕЛАКОВИЋ НА САСТАНКУ СА СТЕФАНОМ САНИНОМ И ВЕНСАНОМ ДЕЖЕРОМ

ДАТУМ: 25.02.2013.

Министар правде и државне управе Никола Селаковић састао се са генералним директором Дирекције за проширење ЕУ Стефаном Санином и шефом делегације Европске уније у Србији Венсаном Дежером. Главна тема састанка била је израда стратегија - за реформу правосуђа и за борбу против корупције, које ће се у марту наћи у скупштинској процедури, али и директно утицати на нови извештај Европске комисије о напретку Србије у области правосуђа.

Министар Селаковић је упознао господина Санина и господина Дежера са главним смерницама обе националне стратегије, напомињући да је Стратегија за борбу против корупција хоризонтална стратегија која укључује велики борј сектора и интересних група, док је са друге стране Стратегија за реформу правосуђа фокусирана на једну област, а то је правосудни систем Србије.  Такође, Селаковић је информисао саговорнике да су у израду стратегијa укључени многи државни органи, институције, невладине организације, односно сви они који могу да допринесу њиховој изради и стварању ефикасне и јаке основе за владавину права и добро функционисање, не само провосудног система, већ и сваког сектора у Србији.

Господин Санино је рекао да је недавни састанак министра Селаковића са европском канцеларком за правосуђе Вивијан Рединг јака порука од стране европских званичника да се цени сваки напор Србије, који она предузима на решавању својих проблема, као и да такви састанци доприносе да се представници ЕУ подробно информишу о мерама и корацима који се чине како би се добио датум за почетак преговора о прикључењу ЕУ.

У току састанка Селаковић је нагласио да је радна група за израду Стартегије за реформу правосуђа, паралелно отпочела и рад на Акционом плану, који контролише спроводивост и реалност циљева и мера садржаних у стратегији и диркетно је коригује у оним деловима који нису довољно добро дефинисани. У току месеца марта, додао је министар, очекује се и почетак рада на Акцином плану за Стратегију за борбу против корупције.

Господин Санино и господин Дежер истакли су задовољство досадашњим радом Министарства правде и дражавне управе, посебно подржавајући системски приступ при спровођењу неопходних мера како би се исправиле негативне последице реформе правосуђа. Они су посебно нагласили значај борбе против корупције и криминала, истичући да је потребна јака сарадња међу државним органима, као и јасна институционална подела надлежности у тој борби. Такође, они су додали да министарство увек може да рачуна на сву неопходну експертску подршку од стране ЕУ у изради релевантних докумената, које Србија доноси у циљу побољшања живота својих грађана, као и у циљу напретка на путу ка ЕУ.