• Почетна
  • Вести
  • ЕВРОПСКИ СУД ЗА ЉУДСКА ПРАВА: ПРЕСУДА У СЛУЧАЈУ РЕЗЕРВИСТА ПРОТИВ СРБИЈЕ РАЗМАТРАЋЕ СЕ ПРЕД ВЕЛИКИМ ВЕЋЕМ

Вести

ЕВРОПСКИ СУД ЗА ЉУДСКА ПРАВА: ПРЕСУДА У СЛУЧАЈУ РЕЗЕРВИСТА ПРОТИВ СРБИЈЕ РАЗМАТРАЋЕ СЕ ПРЕД ВЕЛИКИМ ВЕЋЕМ

ДАТУМ: 12.02.2013.

Европски суд за људска права је, 11. фебруара 2013. године, усвојио захтев да Велико веће, као једну од врста врсте жалбе у вези са исплатом дневница за учеснике ратних сукоба током 1999. године, односно на пресуду Европског суда у случају „Вучковић и 29 других против Србије“.

Иако је пре неколико дана одбијен захтев за ревизију, јуче је усвојен захтев да се представка још једном размотри пред Великим већем Европског суда за људска права, који чини 17 судија.

На овај начин тужена држава је добила прилику да се поново детаљно размотре представке 30 подносиоца, ратних резервиста, који су се жалили на  неуједначену судску праксу у вези са исплатом дневница, на које су имали право као резервисти ангажовани у Војсци Југославије у периоду од марта до јуна 1999. године. Такође, исти су се жалили и на дискриминацију по основу Закључка Владе Републике Србије, од 17. јануара 2008. године, којим су обезбеђена средства ради исплате новчане помоћи ратним војним резервистима са пребивалиштем на територији седам неразвијених општина (Куршумлија, Блаце, Бојник, Лебане, Житорађа, Дољевац и Прокупље). 

Пресуда коју је у овом предмету донео Европски суд, 28 августа 2012. године, којом је обавезао Републику Србију да обезбеди недискриминаторну исплату ратних дневница у односу на све који на то имају право, овом одлуком стављена је ван снаге. Сада ће се сачекати на расправу пред Великим већем коју ће Европски суд заказати у наредном периоду. Од исхода овог поступка и аргумената које пред Велико веће буду изнеле противне стране зависиће крајње решење овог случаја. Одлука Великог већа биће коначна и Република Србија ће бити обавезана да је примени.