• Почетна
  • Вести
  • ОКРУЖНИ ЗАТВОР У БЕОГРАДУ И СПЕЦИЈАЛНА ЗАТВОРСКА БОЛНИЦА КОРАК БЛИЖЕ СТАНДАРДИМА ЕУ

Вести

ОКРУЖНИ ЗАТВОР У БЕОГРАДУ И СПЕЦИЈАЛНА ЗАТВОРСКА БОЛНИЦА КОРАК БЛИЖЕ СТАНДАРДИМА ЕУ

ДАТУМ: 25.01.2013.

Министар правде и државне управе Никола Селаковић посетио је данас Окружни затвор у Београду, као и Специјалну затворску болницу.

          У пратњи министра био је и директор Управе за извршење кривичних санкција др Милан Стевовић.

Повод за ову посету је почетак радова на реконструкцији по једног блока у ове две установе како би се услови за живот, рад и безбедност побољшали и ускладили са нормама прописаним у Европској унији.

Током посете, министар Селаковић  одржао је и колегијум са управницима, заменицима и начелницима служби на којем му је указано на  свакодневне проблеме, као и на планове за унапређење система извшења затворских казни.

Том приликом министар Селаковић је рекао да је ситуација у затворима као и у целој држави изузетно тешка. „Економска, друштвена, свака друга криза која је задесила Србију у претходне две деценије није мимоишла ни Управу за извршење кривичних санкција. Када се налазите у највећој притворској јединици на читавом Балкану, која је довршена 1952. године и када сте свесни да у највећем делу тога објекта није било никаквих већих улагања, онда можете замислити каква је ситуација.  Прво за оне који се ту налазе у притвору, за један мањи број оних који се налазе на издржавању казне и, оно што је веома битно, за оне који у овим установама раде.“

Министар је најавио и да ће Министарство правде и државне управе ускоро завршити израду предлога новог Закона о извршењу кривичних санкција. "Наша идеја је да запослени у затворима, односно да се припадници правосудне страже трансформишу у нешто што је тенденција у Европи, а то је правосудна полиција“, рекао је Селаковић.

Министар је истакао да му је велика срећа и задовољство што је  био у прилици да буде присутан када су отпочели радови на ревитализацији и преуређењу два блока унутар Окружног затвора и једног блока унутар Специјалне затворске болнице са улагањима која долазе директно из буџета Републике Србије. "Систем затвора у Србији је некада био конципиран тако да више производи него што узима из буџета. Морамо да изађемо са планом у наредних неколико месеци на основу кога ћемо почети опет више да доприносимо, а тада ће бити боље и у затворима и онима који у затворима раде“, закључио је министар Селаковић.