Вести

АМБАСАДОР ШВЕДСКЕ У ПОСЕТИ МИНИСТРУ СЕЛАКОВИЋУ

ДАТУМ: 24.12.2012.

Министар правде и државне управе Никола Селаковић касно јуче састао се са амбасадором Шведске у Србији Кристер Аспом,  на којем је истакнута важност јавне управе, као једног од кључних стубова правне државе.

 Министар Селаковић је рекао да реформа јавне управе има једнаку важност као реформа правосуђа, јер је јавна управа један од кључних стубова правне државе. Он је додао да Министарство правде и државне управе ради на три националне стратегије - за реформу правосуђа, борбу против корупције и реформу јавне управе, и да се све три стратегије несумњиво ослањају једна на другу и заједно чине чврсту основу за стварање владавине права и државног уређења.

 Амбасадор Асп је истакао да  Шведска има добру билатералну сарадњу са Министарством правде и државне управе, чија је већина пројеката усмерена на област људских права, развој администрације и билатералне правне помоћи.

 У току састанка министар Селаковић, такође, је рекао да ће у наредном периоду бити представљене и измене и допуне Закона о управном поступку, јер је то један од системских закона који је од велике важности за државну управу. "Побољшање државне управе је такође један од предуслова за бескомпромисну борбу против корупције", рекао је Селаковић и додао да ће Министарство правде и државне управе и у будуће наставити са досадашњом праксом постављања предлога закона на веб-сајт Министарстарства, ради повећања транспарентности у раду. Поред тога, све будуће измене биће представљене и парламентарним странкама ради постизања консензуса у вези са овим системским законом.

 Амбасадор Шведске похвалио је то што је борба против корупције један од основних пририоритета Владе Србије и рекао да транспрантност у раду свих државних органа доприноси смањењу корупције у државном систему.