• Почетна
  • Вести
  • ДЕЛЕГАЦИЈА ОЕБС НА САСТАНКУ СА МИНИСТРОМ ПРАВДЕ И ДРЖАВНЕ УПРАВЕ

Вести

ДЕЛЕГАЦИЈА ОЕБС НА САСТАНКУ СА МИНИСТРОМ ПРАВДЕ И ДРЖАВНЕ УПРАВЕ

ДАТУМ: 24.12.2012.

Министар правде и државне управе данас се састао са представницима ОЕБС-а у Србији, амбасадором Петером Буркхардом, замеником шефа Мисије ОЕБС Полом Тиди и извршним саветником Ђованијем Габасием.

 

Министар Селаковић је присутнима указао на проблеме који постоје у српском правосуђу, оценивши да поступак реформе правосуђа није добро спроведен и да у прилог томе говори и одлука Уставног суда који је вратио неизабране судије и јавне тужиоце у правосудни систем. 

У току састанка, министар је представио досадашње резултате рада министарства, нагласивши да је у току израда три националне стратегије - за реформу правосуђа, борбу против корупције и реформу јавне управе. Такође, он је истакао да се спроводи измена више од десет правосудних закона и да су радне групе за измену и допуну тих закона, представиле свој рад јавности кроз јавне расправе које је организовало Министарство правде и државне управе. 

Амбасадор ОЕБС-а је нагласио да један од основних пририоритета у Србији мора бити реформа правосуђа, како би се осигурала независност судија и судске власти. Он је похвалио јасну визију и вољу министраства ка унапређењу правосудног система и оценио да се министарство сусрело са великим изазовима када је у питању стварање владавине права и враћање поверења грађана у правосуђе.