• Почетна
  • Вести
  • ПОПРАВЉАЊЕ СТАЊА У СРПСКОМ ПРАВОСУЂУ – АПСОЛУТНИ ПРИОРИТЕТ

Вести

ПОПРАВЉАЊЕ СТАЊА У СРПСКОМ ПРАВОСУЂУ – АПСОЛУТНИ ПРИОРИТЕТ

ДАТУМ: 10.10.2012.

Министарство правде и државне управе има обавезу и дужност да омогући правну сигурност у Србији и створи одговорност правосудних институција према грађанима, истакао је министар правде и државне управе Никола Селаковић, након данашње посете судовима у Новом Саду.

Током посете новосадским судовима, министар Селаковић одржао је састанке, прво са председником и судијама Апелационог суда, а затим се састао и са председницима Основног, Вишег и Привредног суда у Новом Саду, као и њиховим судијама.

Министар Селаковић похвалио је правосудне органе у Новом саду, који дају прави пример како на малом простору, у оквиру једне зграде, уколико постоји добра организација посла, а људи имају међусобно разумевање, може да се постигне јединство и добра сарадња.

Међутим, министар је оценио да проблеми у њиховом раду, ипак постоје. "Када говоримо о Основном и Вишем суду, можемо слободно да кажемо да су они други по оптерећености у Србији са бројем предмета. Они покривају териоторију од више од десет општина и 607.000 становника, који на том простору живе. То је типичан пример неефикасности постојеће судске мреже", истакао је министар Селаковић и додао да ће радне групе које се баве израдом нацтра предлога Закона о седиштима и подручјима судова и јавних тужилаштва ускоро дати објективизирана и права мерила за успостављаје нових судова.

"Услови су изузетно тешки, како за судије и тужиоце, тако и за чланове судске управе, односно особља које ради у судовима за изузетно ниске плате. То је оно на шта ће бити усмерена наша будућа активност, након проширења судске мреже", рекао је министар правде и државне управе. "Бринућемо о условима за рад и законима који требају да обезбеде добар, ефикасан и праведан правосудни систем", закључио је министар, нагласивши да је поправљање лошег стања у српском правосуђу апсолутни пририоритет.