Вести

АМБАСАДОР ФИНСКЕ У ПОСЕТИ МИНИСТРУ СЕЛАКОВИЋУ

ДАТУМ: 06.10.2012.

Министар правде и државне управе Никола Селаковић данас је одржао састанак са амбасадором Финске Пеком Орпаном (Pekka Orpana), како би га упознао са првим корацима министарства у вези са превазилажењем тешког стања у српском правосуђу.

Амбасадор Финске изразио је велику заинтересованост за стање у правосуђу, као и који су то потези Министартсва правде и државне управе, који ће учврстити пут Србије ка Европској унији.

У току састанка министар правде и државне управе упознао је господина Орпана са тренутном ситуацијом у српском правосудном систему, наводећи да неће бити реформе "реформе" правосуђа, већ да се мора ићи на брзо и ефикасно исправљање грешака. С тим у вези, он је додао да је приликом свог боравка у Бриселу, представио европским званичницима наредне кораке министарства у вези са решавањем кључних проблема које има правосуђе у Србији.

Министар је истакао да ће у наредном периоду бити израђене Стратегија реформе правосуђа за петогодишњи период, као и пратећим Акционим планом. Такође, он је указао да су формиране радне групе за измену и допуну правосудних закона које, ће своје закључке представити грађанима и стручној јавности у другој половини октобра.

"Једна од радних група, управо ради на изменама и допунама Закона о седиштима и подручјима судова и јавних тужилаштава, што ће омогућити многим местима у Србији да добију судове, а то се посебно односи на места близу граничних прелаза где се одвија интезивна прекогранична трговина", рекао је министар Селаковић.

Министар правде је нагласио да је борба против корупције и организованог криминала, такође, један од главних пририоритета министарства, као и Владе Србије. План је да се изради нова стратегија и нови акциони план, у израду којих ће бити укључени представиници свих релевантних државних органа - полиције, Агенције за борбу против окорупције и друге институције.

На крају састанка, министар је истакао да министарство мора да ради на остварењу две групе циљева - краткорочних, како би се најхитније превазишла криза у правосуђу, и средњерочних - који ће омогућити Србији да има стабилан, ефикасан и јак правосудни систем у деценијама које долазе.