• Почетна
  • Вести
  • ДЕЛАГАЦИЈА СВЕТСКЕ БАНКЕ У ЗВАНИЧНОЈ ПОСЕТИ МИНИСТАРСТВУ ПРАВДЕ И ДРЖАВНЕ УПРАВЕ

Вести

ДЕЛАГАЦИЈА СВЕТСКЕ БАНКЕ У ЗВАНИЧНОЈ ПОСЕТИ МИНИСТАРСТВУ ПРАВДЕ И ДРЖАВНЕ УПРАВЕ

ДАТУМ: 25.09.2012.

Државни секретар за послове правосуђа Министарства правде и државне управе др Данило Николић заједно са помоћником министра за европске интеграције и међународне пројекте Чедомиром Бацковићем, примио је данас делегацију Светске банке.

 

Државни секретар др Данило Николић захвалио се представницима Светске банке Едгарду Москуеиру, Џону Фурнару, као и Срђану Свирчеву на досадашњој подршци и помоћи Светске банке кроз донације и експертски рад.

 

У току састанка државни секретар је присутнима указао на лоше стање у српском правосуђу. Он је нагласио да Министарство правде и државне управе неће спроводити нову реформу, али да се у најкраћем периоду морају поправити последице због којих трпи цео систем правосуђа у Србији, као и сами грађани. Такође, др Николић је додао да ће оно што је урађено добро, као што је Правосудна академија, то и остати.

 

"Министарство ће све учинити да судови буду независни, судије самосталне и образоване, стручне и способне да одговорно и непристрасно примењују закон и врате поверење грађана у правосуђе. Поштоваћемо претпоставку невиности, а то ћемо тражити и од других, као и све стандарде који гарантују остварење људских права и слобода. Све ћемо учинити да Србија буде правна држава у којој ће бити само једна владавина, а то је владавина закона. ", рекао је др Данило Николић.

 

Представници Светске банке су на састанку истакли да је потребно израдити Стратегију развоја правосуђа за слећих пет година, као и Акциони план за спровођење те стратегије. Они су нагласили да ће Светска банка пружити Министарству правде и државне управе сву неопходну подршку за израду истих.

 

На крају састанку господин Едгардо Москуеира је рекао Светска банка у претходним годинама није имала комуникацију на највишем нивоу са овим ресорним министарством и да се нада да ће наредном периоду доћи до побољшања сарадње.