Вести

Министар Марковић у Краљеву

ДАТУМ: 12.04.2012.

Mинистар за људска и мањинска права, државну управу и локалну самоуправу у Влади Републике Србије Милан Марковић посетиo je град Краљево.  Он је говорио о бирачком списку, ажурирању бирачког списка и електронским матичним књигама.

"Успостављањем система електронске обраде матичних књига и јединственог бирачког списка као електронске базе података, Србија ће успети да достигне земље које дигитализацију користе већ 20 година", рекао је министар Марковић. 

Он је додао да јединствени бирачки списак као електроснка база података треба да доведе до тога да за краће време постане потпуно ажуриран.

"Само у Краљеву је било 3.119 уписаних грађана, а до сада је из  бирачког списка обрисано 1.599 имена по разним основама", објасниоје министар и навео да у Србији постоји само око 450 људи који могу да уђу у бирачки списак, односно да више нема могућности да било ко гледа нечије податке или да било ко буде избрисан из списка без правног основа. 

Министар је додао и да ће грађани, када једном процес е-управе буде окончан, моћи да забораве на изводе из матичних књига у папирном облику.