• Почетна
  • Вести
  • Потписaн споразум за помоћ Ромима приликом уписа у матичну књигу рођених

Вести

Потписaн споразум за помоћ Ромима приликом уписа у матичну књигу рођених

ДАТУМ: 09.04.2012.

Министар за људска и мањинска права, државну управу и локалну самоуправу у Влади Републике Србије Милан Марковић, заменик Заштитника грађана Горан Башић и шеф представништва Високог комесара Уједињених нација за избеглице у Србији Едуардо Арболеда потписали су Споразум о разумевању који предвиђа успостављање ближе сарадње ради реализације активности које за циљ имају помоћ припадницима ромске националне мањине у поступку  накнадног уписа у матичну књигу рођених.

После потписивања споразума у Влади, министар Марковић је објаснио да ће на основу тог документа бити успостављен Управни одбор који ће заједно са техничком групом имати задатак да предлаже и спроводи активности које се односе на остваривање права на накнадни упис чињенице рођења.

То укључује рад на терену - разговоре с људима у ромским насељима и њихово позивање да дођу у Центар за социјални рад и пријаве своје пребивалиште како би након тога са привременом личном картом, код матичара пријавили рођење детета. 

Он је истакао да ће рад на обезбеђивању докумената почети конкретним акцијама усмереним на децу без родитељског старања, на ону у хранитељским породицама итд.

Заменик Заштитника грађана Горан Башић рекао је да је управо омбудсман иницирао измене Закона о ванпарничном поступку чијим усвајањем ће бити заокружен читав правни оквир за решавање питања правно невидљивих лица.

Шеф представништва Високог комесара Уједињених нација за избеглице у Србији Едуардо Арболеда захвалио се министарству и омбудсману на помоћи и рекао да потписивање Споразума представља важан корак напред и представља решење за лица која су правно невидљива и немају документа.

Потписивању је присуствовао и заменик шефа Делегације ЕУ у Србији Адриано Мартинс који је рекао да проблем правно невидљивих лица не постоји само у Србији. "Рачуна се да у ЕУ постоји осам милиона људи који имају проблем са уписом у матичне књиге и немају потребна лична документа", рекао је Мартинс и поздравио потписивање споразума.