• Почетна
  • Вести
  • Министар Милан Марковић за Новости о путу ка ЕУ, изборима, новом бирачком списку

Вести

Министар Милан Марковић за Новости о путу ка ЕУ, изборима, новом бирачком списку

ДАТУМ: 28.02.2012.
УПРКОС томе што се кампања све више захуктава, министар за људска права и државну управу Милан Марковић не очекује да ће предизборна утакмица зауставити најважније послове у држави. Он верује да ће Србија добити статус кандидата, али додаје да наша земља у сваком случају треба да настави с реформама због добробити грађана.

- Надам се да ћемо добити статус, а објективно гледано, Србија је већ требало да га добије. Уколико, ипак, поново изостане позитиван одговор, то не сме да нас обесхрабри да наставимо да мењамо наше друштво и државу набоље и да усвајамо стандарде који важе у развијеним и богатим земљама.

* Може ли Влада, током предизборне кампање, да рачуна на стабилну парламентарну већину?

- Надам се да предстојећа изборна кампања неће негативно утицати на потребу да се у Скупштини изгласају неке важне одлуке. У крајњем случају, ништа није тако важно да би се ускратила већина само неколико недеља пре расписивања избора.

* Очекујете ли много ниских удараца у наредном периоду?

- Појачана тензија је одлика сваке предизборне кампање у којој често има и ниских удараца. Али све је то ствар личног достојанства и васпитања.

* У каквом тиму ће ДС да наступи?

- Демократска странка има многобројно чланство и, свакако, довољно способних људи који могу да одговоре свим обавезама. О наступу ће одлучити страначки органи.

* Како то да су Љајићева партија, али и синдикати, постали најпожељнији партнери за већину странака?

- И у ранијим периодима Демократска странка је имала коректну сарадњу са странком Расима Љајића. Што се синдиката тиче, њих никад нисам доживљавао као политичке саговорнике, већ пре свега као партнере у решавању социјалних питања.

* Да ли ће за следеће гласање бити спреман нови бирачки списак?

- Да. После двадесет година вишестраначја, многобројних сумњи у регуларност бирачких спискова и јавних полемика после сваког изборног циклуса, Србија ће напокон имати јединствени бирачки списак као електронску базу података. Постоји више предности оваквог система. Прво, отклањају се сумње које су постојале при ранијим изборним процесима, грађани ће у свако доба путем интернета или СМС моћи да провере да ли су и где уписани у бирачки списак. Моћи ће да изаберу где ће гласати, а не да путују на дан избора у место свога пребивалишта. Предност је и што ће се, у садејству са електронским матичним књигама које развијамо од 2009. године, бирачки списак аутоматски ажурирати.

* Колико је уложено новца у стварање тог новог система?

- Уговорена вредност за набавку Система за успостављање јединственог бирачког списка је тачно 7.786.730,32 динара, а посао је добио конзорцијум који чине "Телеком", Привредна комора Србије и "Комтрејд". При избору извођача руководило се понуђеном ценом. Посао касни шест месеци грешком извођача. Међутим, то се донекле може разумети, ако се има у виду чињеница да 20 година постоји вишестраначки систем у Србији, а да нико није урадио јединствени бирачки списак. Наплатили смо пенале за кашњење. Било каква промена извођача у овом моменту значила би прекид рада, па се на то нисмо одлучили.

* Да ли је добро што ће парламентарни и локални избори бити спојени?

- Кад се истовремено одржавају и републички и локални избори са пропорционалним деперсонализованим системом, мале су шансе да локални избори изађу из сенке републичких.

* У колико општина се неће гласати почетком маја?

- О стању у појединим општинама обавестили смо председницу Народне скупштине и она ће донети одлуку о одржавању избора у тим самоуправама. Реч је о само седам општина.

* Да ли ћемо после следећих избора добити стабилан републички, покрајински парламент и локалне скупштине?

- Мандат који је на измаку обележила је политичка стабилност. Ту мислим на републичку скупштину, али и на локалну и покрајинску. Са задовољством могу да кажем да смо Законом о локалној самоуправи у потпуности стабилизовали локалне политичке прилике. Нисмо имали ситуације дестабилизације, нити блокаде рада локалних скупштина, па је само осам општина после њиховог конституисања у овом мандату било распуштено. Верујем да ћемо имати сличну ситуацију и у наредном мандату.

НЕЋУ ДОЗВОЛИТИ ПРОМЕНУ НАЗИВА УЛИЦА

* НЕДАВНО је Општина Бујановац изгласала промену назива улица и "прецртала" многобројне личности из српске историје. Ваш ресор даје коначну реч...

- Наравно да такву измену нећу дозволити, као што сам и до сада ускраћивао сагласност за било какву промену која може изазвати узнемирење било које националне заједнице.

* Који је циљ те провокације?

- То је део предизборних активности, али је усмерено и против свега онога што смо постигли у изграђивању мултиетничких односа у Бујановцу, а што је више него што је учињено за претходних двадесет година. Очигледно, то смета многима који би желели да ствари остану непромењене да би из тога, у одређеном моменту, генерисали енергију за своје циљеве.

САМО РОМИ МОГУ БОЉЕ, БОШЊАЦИ ШИРЕ ПОЛИТИЧКУ КАМПАЊУ

* ДА ли су угрожена права Бошњака у Србији, како тврде неки њихови представници?

- Учестале изјаве бошњачких политичких и верских лидера део су предизборне реторике, која је претерана чак и за наше прилике.

* Чија су права у Србији тренутно најугроженија?

- Кроз подршку пројектима цивилног друштва Министарство доприноси развоју и афирмацији права одређених група. Недавно смо представили Календар људских права, који је усклађен са календаром људских права УН, при чему је сваки месец посвећен унапређењу положаја одређене групе. Такође, ради се и на припреми Националне стратегије за борбу против дискриминације која ће показати проблеме и тако указати на пут и начин њиховог решавања. Напретка има, али морамо још много да радимо када је реч о унапређењу положаја одређених група, а пре свих Рома.

Д. СТЕВАНОВИЋ | 27. фебруар 2012.