• Почетна
  • Вести
  • Враћање верских матичних књига Савезу јеврејских општина Србије

Вести

Враћање верских матичних књига Савезу јеврејских општина Србије

ДАТУМ: 07.02.2012.
Министар за људска и мањинска права, државну управу и локалну самоуправу Милан Марковић и председник Савеза јеврејских општина Србије др Рубен Фукс потписали су Споразум о враћању матичних књига.

Од укупно 119 матичних књига које се враћају Савезу јеврејских општина Србије, има и оних које потичу из прве половине 18. века.

„Матичне књиге на основу Закона о државним матичним књигама из 1946. године преузете су од цркава и верских заједница ради преписивања. Иако је прописима било уређено да ће се оне преписати најдаље до 31. децембра 1950. године, ове матичне књиге никада нису враћене црквама и верским заједницама. Доношењем Закључка Владе из јуна 2010. године исправљена је ова вишедеценијска неправда и држава је након више од 60 година започела процес враћања црквених матичних књига", рекао је министар Марковић након потписивања споразума.

Председник Савеза јеврејских општина Србије др Рубен Фукс рекао је да је враћање матичних књига важно за јеврејску заједницу и напоменуо да је већина ових матичних тешко оштећена током Другог светског рата.

Ове матичне књиге тренутно се налазе код општинских и градских управа, односно код историјских архива појединих градова и општина у Републици.

Министарство је прошле године потписало споразуме о враћању матичних књига са Српском православном црквом и Римокатоличком црквом.