• Почетна
  • Вести
  • Одржан панел "Анализа примене Закона о комуналној полицији"

Вести

Одржан панел "Анализа примене Закона о комуналној полицији"

ДАТУМ: 11.11.2011.
Министарство за људска и мањинска права, државну управу и локалну самоуправу организовало је панел дискусију "Анализа примене Закона о комуналној полицији".

Панел је организован у ооквиру Трећег сајма локалне самоуправе, а присуствовали су начелници комуналне полиције градова Србије.

Представници министарства упознали су присутне са идејом министарства да промени закон стварањем законских могућности за формирање комуналне полиције и у општинама.

Помоћник министра Саша Могић рекао је да је анализа једногодишње примене закона, коју је министарство спровело, показала жељу и спремност неких општина да формирају ту врсту службе. "Министарство је формирало радну групу која ће радити на изменама закона, а циљ овог скупа је да се чује управо мишљење начелника јер су они ти који годину дана примењују овај закон у својим градовима и најбоље су упознати са његовим позитивним странама, као и са оним што се да унапредити", рекао је помоћник министра.

Професор Богољуб Милосављевић, који је учествовао у изради закона, рекао је да је анализа примене закона показала позитивне оцене у досадашњем раду. Он је навео да је комунална полиција формирана у већини градова и да су искуства у раду и контактима полицајаца са грађанима углавном позитивна. "У сарадњи са грађанима нема проблема и грађани имају поверење у ову врсту службе. То ппоказује и податак да ова полиција углавном и интервенише по захтевима грађана", рекао је Милосављевић.

Помоћница минстра Владана Јовић, у чијој надлежности је стручно оспособљавање комуналне полиције, рекла је да је обука ишла доста добро, али да је анализа примене закона показала да има простора за даље у напређење обуке. Она је навела да ће се испитати дужина трајања обуке и њен садржај, као и друге сугестије начелника комуналне полиције дате у анкетама и упитницима о примени закона комуналне полиције.