• Почетна
  • Вести
  • Одржан панел „Развојни потенцијали локалне самоуправе у Србији по добијању статуса кандидата за чланство у Европској унији“

Вести

Одржан панел „Развојни потенцијали локалне самоуправе у Србији по добијању статуса кандидата за чланство у Европској унији“

ДАТУМ: 10.11.2011.
У оквиру Трећег сајма локалне самоуправе у Београду, Министарство за људска и мањинска права, државну управу и локалну самоуправу одржало је панел дискусију „Развојни потенцијали локалне самоуправе у Србији по добијању статуса кандидата за чланство у Европској унији".

На панелу су говорили заменик директора Канцеларије за европске интеграције Огњен Мирић, помоћник генералног секретара Сталне конференције градова и општина Ирина Славковић и самостални саветник у Министарству за људска и мањинска права, државну управу и локалну самоуправу Душан Брајковић.

Заменик директора Канцеларије за европске интеграције Огњен Мирић говорио је о IPA фонду и могућностима за коришћење средстава из IPA компоненти III, IV i V, нових програма Европске уније и могућностима за јачање капацитета рада јединица локалне самоуправе. Према његовима речима, да би локалне самоуправе добиле што више пројеката, потребно је да пораде на планирању и припреми документације, међуособној сарадњи и координацији и решавању имовинско-правних односа.

Душан Брајковић је на тему капацитета јединица локалне самоуправе за обављање послова који се односе на реализацију пројеката представио општи контекст, поједине елементе који у одређеној мери описују постојеће стање у вези са капацитетима јединица локалне самоуправе за обављање ових полова и потенцијалне смернице за унапређење у наредном периоду. У презентацији је истакнуто да је основни предуслов за било какво ангажовање на унапређењу праксе у вези са реализацијом пројеката у јединицама локалне смаоуправе обезбеђивање одговарајућих људских капацитета, односно запослених који су оспособљени да обављају специфичне послове у вези са реализацијом пројеката.

Помоћник генералног секретара Сталне конференције градова и општина Ирина Славковић представила је улогу СКГО-а у јачању капацитета локалних самоуправа. Она је подсетила да Стална конференција помаже у области реформе рада локалних самоуправа, као и на унапређењуа капацитета за апсорпцију ЕУ фондова. И она је навела потребу да локална администрација поспеши рад на благовременој припреми и планирању пројектне документације, додајући да ће СКГО наставити да ради и помаже локалним самоуправама, како на тим, тако и на другим пољима.