Вести

Отворен Трећи сајам локалне самоуправе

ДАТУМ: 09.11.2011.
Министар за људска и мањинска права, државну управу и локалну самоуправу у Влади Републике Србије Милан Марковић рекао је на отварању Трећег сајма локалне самоуправе да тај скуп има за циљ размену искустава и знања важних за развој српских градова и општина.

Министар Марковић је подсетио да је први овакав сајам одржан пре три године са циљем да се окупе сви расположиви ресурси локалних самоуправа, а да је сада ова манифестација нарасла до те мере да се овог пута на њој представља 106 излагача из 92 локалне самоуправе, као и Савез општина и градова Републике Српске.

"Иако нас светска економска криза није мимоишла, бројне локалне самоуправе могу да се похвале значајним резултатима. Управо сада у току је јавна расправа о закону о запосленима у локалним самоуправама, који има за циљ професионализацију, деполитизацију и стручно усавршавање кадрова", рекао је Марковић.

Министар је у успехе ове Владе убројио и закон о управном поступку, који даје „правну форму за стварање јавно-приватних партнерстава" те пружа бољу правну заштиту инвеститорима и даје основ за широку примену информационих технологија.

"Треба да поменемо и пројекат матичних књига који спроводимо заједно са Поштом Србије, са којом имамо највећу и најразуђенију мрежу у Србији. Већ четири милиона грађана могу да користе услуге овог система, а ускоро ћемо увести и бирачки списак у електронској форми. У току је трансфер података за формирање јединственог бирачког списака и очекујемо да се овај посао оконча до краја мандата ове владе", напоменуо је министар.

Председник Скупштине Града Београда Александар Антић нагласио је да економску кризу доживљавамо као одговор на питање зашто нема инвестиција, али да она не може да буде изговор „за недостатак идеја или добрих пројеката.

Председник Сталне конференције градова и општина Саша Пауновић навео је да је сајам прилика за представљање активности локалних самоуправа у Србији домаћим и иностраним компанијама - потенцијалним инвеститорима, као и донаторским организацијама и гостима из иностранства. "Ово је место где се размењују искуства и стичу знања како би заједно стигли до бољих позиција у времену које предстоји", истакао је председник СКГО.

Отварајући трећи Сајам локалне самоуправе, председник Републике Србије Борис Тадић рекао је нови талас економске кризе наилази и да ми морамо да се припремимо за тај удар.

"Потребно је учинити све да инвестиције које ће бити премештане из других земаља дођу у Србију", рекао је председник Тадић, додајући да је у томе посебно важна улога коју имају локалне самоуправе.

"Оне морају да промене досадашњу методологију, односно приступ којим стално објашњавају зашто нешто не може, што је уобичајени манир српске администрације, већ да треба да прихвате методологију да објашњавају како нешто може. Министри морају да креирају што флексибилније законе ради привлачења инвестиција и у томе треба да видимо своју шансу. Неке општине су показале завидну вештину у привлачењу инвестиција, издајући дозволе брзо и смањујући корупцију", рекао је председник Тадић.

Током три дана трајања ове манифестације биће организовани округли столови, панели и догађаји на теме које су од значаја за рад јединица локалне самоуправе. Министарство за људска и мањинска права, државну управу и локалну самоуправу организовало је Трећи сајам локалне самоуправе у сарадњи са градом Београдом и Сталном конференцијом градова и општина. Сајам се одржава од 9 - 11. новембра у Хали 5 Београдског сајма.