• Почетна
  • Вести
  • Потписан Споразум о продужетку рока важења Посебног колективног уговора за државне органе

Вести

Потписан Споразум о продужетку рока важења Посебног колективног уговора за државне органе

ДАТУМ: 08.11.2011.
Министар за људска и мањинска права, државну управу и локалну самоуправу у Влади Републике Србије Милан Марковић, председник Синдиката управе Србије Његош Потежица и председница Синдиката запослених у правосудним органима Србије Слађанка Милошевић потписали су Споразум о продужавању рока важења Посебног колетивног уговора за државне органе у Прес сали Владе.

Споразумом се продужава рок важења Посебног колективног уговора за државне органе за наредне три године.

Потписивањем Споразума о продужењу рока важења Посебног колективног уговора за државне органе обезбеђен је континуитет у остваривању права и дужности државних службеника и намештеника утврђених како законом и подзаконским актима којима се уређује радни однос у државним органима, тако и Посебним колективним уговором који је предмет овог споразума.

Подсећања ради, треба истаћи да се Посебним колективним уговором за државне органе свим државним службеницима и намештеницима гарантују права утврђена тим Уговором без обзира на њихово чланство односно припадност одређеном синдикату.

Ово је од посебног значаја ако се зна да се Посебним колективним уговором ближе уређују врло значајна питања као што су: стручно оспособљавање и усавршавање; одмори и одсуства; безбедност и здравље на раду; мирно решавање радних спорова и право на штрајк. Такође, услови за рад синдиката, уређени овим Уговором, омогућили су у протеклом периоду повољнију позицију синдиката у преговорима за побољшање материјалног и социјалног положаја запослених у државним органима.

Поред тога, Споразумом се омогућава, између осталог, да потписници и у будуће преговарају о висини основице за обрачун и исплату плата у поступку израде закона о буџету, полазећи од највишег износа основице за претходну годину и предвиђене инфлације.
Анализирајући ефекте примене Посебног колективног уговора за државне органе, партнери у социјалном дијалогу, закључили су да је постојећи Посебан колективни уговор у смислу права која се њиме обезбеђују примерен социјално-економским приликама у земљи те да га стога није било потребно мењати.

Имајући у виду немерљив значај рада запослених у јачању институционалних капицетета Републике Србије и спровођењу реформских политика, Влада ће преко ресорних министарстава и у сарадњи са синдикатима наставити са праћењем ефеката примене Посебног колективног уговора за државне органе и предузимати одговарајуће мере ради даљег побољшања социјалног и материјалног положаја запослених у државним органима у оквиру реалних буџетских могућности Републике Србије.