• Почетна
  • Вести
  • У припреми посебан закон којим ће се регулисати статус запослених у градским и општинским управама

Вести

У припреми посебан закон којим ће се регулисати статус запослених у градским и општинским управама

ДАТУМ: 03.11.2011.
Министарство за људска и мањинска права, државну управу и локалну самоуправу одржало је јуче Округли сто „Представљање и дискусија о Нацрту закона о службеницима у јединицама локалне самоуправе".

Отварајући скуп, министар за људска и мањинска права, државну управу и локалну ссамоуправу Милан Марковић рекао је да се овим законом заокружује сет реформских закона који су били неопходни за свеукупну реформу државне управе. "Закон почива на принцима професионализације и деполитизације у раду, праћењу и вредновању рада службеника, каријерном систему напредовања у служби и сталном стручном усвршавању", рекао је министар Марковић.

Он је напоменуо да би овај закон требало да буде праћен доношењем закона који ће уредити плате службеника у јединицама локалне самоуправе, а који је у надлежности Министарства финансија.

На запослене у градским и општинским управама још увек се примењују одредбе Закона о радним односима у државним органима из 1991. године. Непостојање посебног закона је у претходним годинама допринело низу, пре свега, организационих проблема у функционисању јединица локалне самоуправе. Нацртом закона о запосленима у јединицама локалне самоуправе се, по први пут, радно-правни положај запослених у јединицама локалних самоуправа уређује на принципима службеничког права, сагласно доброј пракси европског административног простора, уз пуно уважавање свих специфичности карактеристичних за локалну управу.

Округлом столу су присуствовали и шеф Делегације Европске уније у Републици Србији, амбасадор Венсан Дежер и шефица мисије Канцеларије Савета Европе у Београду Антје Ротемунд.

„Квалитет администрације у државној управи, као и администрације на локалном нивоу је веома важна на путу ка Европској унији. Одговорност, ефикасност, јасне и једноставне процедуре су елементи које закон мора да обезбеди и које су гаранција квалитета у раду управе", рекао је амбасадор Дежер.

Према речима шефице мисије Канцеларије Савета Европе у Београду Антје Ротемунд, добра управа захтева добру и квалитетну радну снагу која ће бити на услузи грађанима. Она је навела да ће Савет Европе наставити са подршком Влади.

Јавна расправа о Нацрту закона траје од 28. септембра до 11. новембра.

На округлом столу присуствовали су и представници јединица локалне самоуправе. Скуп је организован уз подршку програма Јачање локалне самоуправе у Србији, фаза 2, који финансира Европска комисија, а спроводи Савет Европе.